piątek, 20 stycznia 2017

Przepis na roladę ze szpinakiem

No prawie przepis... bo tak jak nie mam zdolności kulinarnych, tak też nie mam głowy do przepisów. Podaję więc to, co zapamiętałam od koleżanki. A jeśli ktoś kiedyś już przyrządzał coś podobnego to śmiało - piszcie w komentarzu.




Potrzebujemy:

Na ciasto:
- 2 jajka
- majonez 
- 300g tartego sera

Na farsz:
- szpinak posiekany
- pierś z kurczaka
- ser feta
- czosnek
- masło do smażenia

I przyprawy, takie jak sól, pieprz czy co tam lubicie (naprawdę - jak szczycicie się mianem profesjonalnych kucharzy nie czytajcie dalej...! Dla własnego zdrowia psychicznego...)

Ja szpinak miałam mrożony więc najpierw z odrobiną masła wrzuciłam go na patelnię. Dodałam ząbek czosnku. I się odmrażało :P (w przekazanym mi przepisie była jeszcze feta, ale że nie lubię, to nie dodałam).

W tym samym czasie moje dziecko mieszało w misce składniki na ciasto. Nie wiem ile było tego majonezu - dałyśmy tyle, żeby ładna masa powstała. I tą masę ładnie rozłożyłyśmy na blaszce do pieczenia (a na blaszce był stosowny papier). I sru to wszystko do piekarnika na 150stopni, na jakiś kwadrans (żeby powstał taki placuszek).

Placuszek się piekł, szpinak odmrażał a my przygotowałyśmy mięsko. Pierś pokroiłam w cienkie plasterki, a córa obficie przyprawiła te plasterki z każdej strony.

Jak się upiekł placuszek to wyjęłam go do przestygnięcia. I to był najgorszy moment, bo trzeba go było zdjąć z tego papieru i przełożyć na drugą stronę. Po obróceniu na całość dziecię mnie nałożyła gotowy szpinak (z tej patelni), a na szpinak cienkie pasma mięcha. Razem zawinęłyśmy to cudo nasze w roladę i całość poszła do piekarnika na 150stopni, na pół godziny. A, też na papierze.

Ta dam! Koniec :D :D :D Można jeść na ciepło z pyrami, na zimno z chlebkiem, jak tam lubicie ;)
Normalnie mogę wydawać książkę kucharską :P
Zdjęć brak, bo musiałam się skupić co by chaty z dymem nie puścić. Bo tu potencjał to akurat mam... ;)

7 komentarzy:

  1. Jak bylem maly, to nawet patrzec na szpinak nie moglem. Teraz czesto dodajemy do roznych potraw czy ciast;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda super! Szpinak genialny dla anemika jak ja :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Robię podobną, smakuje obłędnie, a szpinak z czosnkiem i kurczakiem to poezja :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wygląda super! Ale musiałabym sama to zjeść, bo nikt u mnie szpinaku nie chce jadać :D Kiedyś moja jeszcze-nie-teściowa zrobiła coś podobnego, tylko, że zamiast kurczaka był łosoś, więc nie odważyłam się spróbować :P

    OdpowiedzUsuń
  5. Byłam pewna że to ciasto francuskie, a tu niespodzianka! Zrobię na pewno,obiecuję, bo już się na to nakręciłam :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Jedyna roladę ze szpinakiem jem taką z łososiem i serkiem chrzanowym :)

    OdpowiedzUsuń
  7. widzę ze umiejętności kulinarny u nas są na podobnym poziomie :D

    OdpowiedzUsuń