No prawie przepis... bo tak jak nie mam zdolności kulinarnych, tak też nie mam głowy do przepisów. Podaję więc to, co zapamiętałam od koleżanki. A jeśli ktoś kiedyś już przyrządzał coś podobnego to śmiało - piszcie w komentarzu.
Potrzebujemy:
Na ciasto:
- 2 jajka
- majonez
- 300g tartego sera
Na farsz:
- szpinak posiekany
- pierś z kurczaka
- ser feta
- czosnek
- masło do smażenia
I przyprawy, takie jak sól, pieprz czy co tam lubicie (naprawdę - jak szczycicie się mianem profesjonalnych kucharzy nie czytajcie dalej...! Dla własnego zdrowia psychicznego...)
Ja szpinak miałam mrożony więc najpierw z odrobiną masła wrzuciłam go na patelnię. Dodałam ząbek czosnku. I się odmrażało :P (w przekazanym mi przepisie była jeszcze feta, ale że nie lubię, to nie dodałam).
W tym samym czasie moje dziecko mieszało w misce składniki na ciasto. Nie wiem ile było tego majonezu - dałyśmy tyle, żeby ładna masa powstała. I tą masę ładnie rozłożyłyśmy na blaszce do pieczenia (a na blaszce był stosowny papier). I sru to wszystko do piekarnika na 150stopni, na jakiś kwadrans (żeby powstał taki placuszek).
Placuszek się piekł, szpinak odmrażał a my przygotowałyśmy mięsko. Pierś pokroiłam w cienkie plasterki, a córa obficie przyprawiła te plasterki z każdej strony.
Jak się upiekł placuszek to wyjęłam go do przestygnięcia. I to był najgorszy moment, bo trzeba go było zdjąć z tego papieru i przełożyć na drugą stronę. Po obróceniu na całość dziecię mnie nałożyła gotowy szpinak (z tej patelni), a na szpinak cienkie pasma mięcha. Razem zawinęłyśmy to cudo nasze w roladę i całość poszła do piekarnika na 150stopni, na pół godziny. A, też na papierze.
Ta dam! Koniec :D :D :D Można jeść na ciepło z pyrami, na zimno z chlebkiem, jak tam lubicie ;)
Normalnie mogę wydawać książkę kucharską :P
Zdjęć brak, bo musiałam się skupić co by chaty z dymem nie puścić. Bo tu potencjał to akurat mam... ;)
Jak bylem maly, to nawet patrzec na szpinak nie moglem. Teraz czesto dodajemy do roznych potraw czy ciast;)
OdpowiedzUsuńWygląda super! Szpinak genialny dla anemika jak ja :)
OdpowiedzUsuńRobię podobną, smakuje obłędnie, a szpinak z czosnkiem i kurczakiem to poezja :-)
OdpowiedzUsuńWygląda super! Ale musiałabym sama to zjeść, bo nikt u mnie szpinaku nie chce jadać :D Kiedyś moja jeszcze-nie-teściowa zrobiła coś podobnego, tylko, że zamiast kurczaka był łosoś, więc nie odważyłam się spróbować :P
OdpowiedzUsuńByłam pewna że to ciasto francuskie, a tu niespodzianka! Zrobię na pewno,obiecuję, bo już się na to nakręciłam :)
OdpowiedzUsuńJedyna roladę ze szpinakiem jem taką z łososiem i serkiem chrzanowym :)
OdpowiedzUsuńwidzę ze umiejętności kulinarny u nas są na podobnym poziomie :D
OdpowiedzUsuń